High-tech v Česku. Point One na exkurzi VAFO PRAHA

Na konci června jsme se s Point One, tedy se členy podnikatelského inkubátoru ČZU, vydali na plánovanou exkurzi do nejmodernějších továren společnosti VAFO PRAHA, které se zaměřují na výrobu krmiv pro naše domácí mazlíčky. Nahlédli jsme do zákulisí nejnovější české továrny v Číčenicích, kde se vyrábí tzv. suché krmivo, podívali se do továrny v Chotovinách, kde se vyrábí tzv. mokré krmivo a na závěr jsme navštívili velký showroom v Chrášťanech, kde se nachází i vedení společnosti. Ale vše pěkně popořadě!

VAFO exkurze Point One 2024

Členové týmu Point One ČZU

Sraz se konal ráno před centrálou VAFO PRAHA v Chrášťanech, kde na nás čekal připravený minibus s jasným cílem, dovézt nás v pořádku do Číčenic, Chotovin a zpět do Chrášťan. Naším celodenním průvodcem byl skvělý řečník a také výživový specialista Martin Kváš, se kterým jsme si obě exkurze moc užili.

Mimochodem, Martin je také z ČZU, kde vystudoval specializaci ve výživě zvířat, které se věnoval i následně během postgraduálu. Po studiu pracoval ve společnosti vyrábějící premixy biologicky aktivních látek a díky této pracovní zkušenosti se dostal až k výživě psů a koček a psaní receptů pro nová krmiva. Této oblasti se věnuje již více než 20 let, takže lepšího průvodce jsme si nemohli ani přát.

První zastávka – nejmodernější továrna VAFO v Česku – Číčenice, jež se otevřela v prosinci 2020 s investicí přesahující 700 milionů korun.

Továrna obsahuje technologie, které VAFU umožňují rozšířit nabídku prémiových výrobků. Jedná se především o extrudér (zařízení k úpravě potravin) od americké společnosti Wenger, díky němuž lze přidat vysoký podíl čerstvého masa do krmiva. Firma tak může vyrábět krmivo jen z čerstvého masa, aniž by použila sušené masové moučky. Vidět tuto technologii naživo a ještě s výkladem od Martina a zkusit pochopit celý proces výroby od masa po finální výrobek bylo velmi poučné.

VAFO Číčenice továrna

Tento závod je pátý výrobní závod společnosti v ČR. Továrna vznikla v bývalé cihelně na ploše 15.000 metrů čtverečních a roční výrobní kapacitou 50 000 tun, což je opravdu hodně. Pracuje zde 60 zaměstnanců a závod byl v době otevření nejmodernějším závodem na výrobu krmiv pro domácí zvířata v Evropě. Vyrábí se zde krmivo pro psy a kočky, krmivo s vysokým obsahem masa bez obilovin, monoproteinové nebo veterinární diety. Zkrátka, super prémiové zboží. Většinu z nás nejvíce zaujaly robotické ruce, které zde efektivně vykonávají většinu operací, například pomáhají s balením nebo připravují výrobky pro logistiku. Po více než hodinové prohlídce a společném obědě zvedáme kotvy a míříme dále.

VAFO Číčenice továrna

VAFO továrna Číčenice – klikni na obrázek a kochej se úžasným videem!

Druhá zastávka – továrna na výrobu tzv. suchých a mokrých krmiv – Chotoviny, jež se otevřela na přelomu roku 2018 s investicí přesahující 200 milionů korun.

Chotovinský závod má celkovou plochu 26 000 metrů čtverečních, z toho nová výrobní hala, která vznikla doslova na zelené louce a je také napěchovaná nejnovějšími technologiemi, má rozlohu 3 200 metrů čtverečních. Továrna má roční kapacitu až 25 000 tun krmiva. Výroba se zde zaměřuje především na prémiová mokrá krmiva jako jsou kapsičky, konzervy nebo salámy a nyní nově i polévky pro kočky.

S Martinem jsme si prošli halu i areál a dostali jsem opět výklad o procesech zpracování místních produktů a celém procesu výroby. Byla jen škoda, že jsme bohužel nemohli vevnitř fotit, teda ani v jedné z továren, ale je to pochopitelné, VAFO si chce svoje know-how dobře střežit a být napřed před konkurencí. Takže pár fotek v areálu, rozloučení s Martinem Kvášem a jedeme zpátky.

Exkurze Point One Vafo 2024

Exkurze Point One ČZU ve společnosti VAFO Praha 2024

Třetí zastávka – showroom produktů – Chrášťany.

Po prohlídce a obědě v Číčenicích a exkurzi v Chotovinách, jsme se dostali zpět do Chrášťan, tedy k centrále VAFO, u které je i prodejní showroom. Showroom se nachází u zdejší výrobny, kde jsou vystaveny všechny produkty, které společnost v Česku vyrábí. Po detailním představení několika produktů a plodné diskuzi, zde naše téměř celodenní exkurze končí. Bohužel, ale je to tak. Za statečnost jsme si mohli pro své domácí miláčky pár produktů vzít domů k vyzkoušení, což bylo skvělé a patřičně jsme toho využili.

Moc díky VAFO za skvělou exkurzi a budeme se těšit zase příště. Ahoj!

Showroom VAFO Chrášťany

VAFO Group

Společnost Vafo patří mezi největší evropské výrobce krmiv. Aktuálně skupina zaměstnává přes 1000 lidí, polovinu z nich v ČR. V roce 2023 společnost dosáhla obratu 500 mil. EUR. Firma má devět výrobních závodů v Evropě, celkově pak vyváží do více než 90  zemí světa. V tuzemsku má Vafo Group pět závodů včetně nejmodernější linky v Číčenicích na Strakonicku, kde vyrábí granule z čerstvého masa nebo krmivo s nejnižší uhlíkovou stopou Planet Pet Society. Spolupráce s inkubátorem Point One funguje od roku 2022.

Point One ČZU
Podnikatelský inkubátor ČZU oficiálně působí na univerzitě od roku 2015. Od svého založení pomohl více než 99 projektům a firmám. Sídlí na kolejích EFG, kde vznikly 3 moderní patra určená pro rozvoj začínající podnikatelů. Podporuje především oblasti udržitelnosti, ekologie, zemědělství nebo zpracování potravin. Mimo inkubační programy pořádá také vzdělávací přednášky nebo pitch night. Inkubátor vede a rozvíjí od února 2023 Markéta Fejtová.